Az alábbiak értelmezéséhez el kell olvasni ebben a blog-ban lévő „Újabb javaslat a focihoz ! „ írást. A Facebook-on xy észrevételt írt a cikkben foglaltakhoz. Válaszoltam a hozzászólására szintén a Facebook-on. Xy úr felvetése újabb gondolatokat indított el részemről, ezért gondoltam, hogy a blog-ban is meghivatkozom a kommentet és a viszontválaszomat.

Xy:  Ezt a kiállítósdit még valamikor Bitskei idején ifi korosztályos nemzetközi tornákon próbálgatták. Igen hamar megbukott. A játékosok a 10 perces kispadon üldögélés miatt lemerevedtek, és csőstül jöttek a sérülések.

Zsolt DrCsáktornyai Értem. Köszönöm a hozzászólást. A lényeg viszont abban van, amiért a kiállítást alkalmaznánk. Amikor pl. a csere játékos a mérkőzés során beáll, nyilván bemelegít, hogy azonnal fel tudja venni a játék ritmusát, és ne sérüljön le a hirtelen mozdulatoktól. A játékból 5 percre kiállított játékos tudatában van annak, hogy majd jön vissza a játékba, tehát ugyanúgy fel kell készítenie a testét a folyamatos játékhoz, mint a pl. a cserejátékos amikor beáll. Nem üldögél folyamatosan a kispadon, fenntartja a játékra a képességét stb...

Zsolt DrCsáktornyai Illetve még hozzá teszem azt is, hogy a kiállításra csak elvétve kerülne a sor, ha változna a stílus a ma focijához képest. Mert kérdeznénk a focistáktól - Gyerekek nem megy a foci másképpen csak szabálytalansággal ?!

Rájöttem arra, nem véletlen, hogy a fociban a szabálytalanságokra és azok szerepére felfigyeltem. Jogász végzettségem miatt a társadalomban működtetett jogrendszer működéséről okítottak a tanulmányaim során. Egyfajta azonosság figyelhető meg abban, hogy a foci, az abban résztvevők = társadalom, a jogszabályok = a labdarúgás szabályrendszere.

Aki a jogrendszer előírásait megszegi az számolhat szankcióval. A hátrányos következmények érvényesítése nem bosszú az állam részéről, de csak így oldható meg, hogy a szabálykövetés követelményét betartsák a társadalom tagjai, tehát lényegében a hátrányos következményekkel való fenyegetésnek megelőzési célzata van.

A jogrendszer állandó mozgásban van. A körülmények változása a jogalkotó részéről válaszreakciókat vált ki.  Káros folyamatok megakadályozása, jónak tekintett magatartásformák működésének ösztönzése sokszor jogszabályok alkotásával látszik megvalósíthatónak. A bűncselekmények elkövetéséhez a jogalkotó büntetés lehetőségét kapcsolja. Ha észleli, hogy a rendelkezéseknek nincs kellő visszatartó hatása, akkor törvény módosítással reagál az állam, a törvényhozás. Ez az eset volt pl. az un. három csapás  elve.

A személy elleni erőszakos bűncselekményeknél súlyos szankciók  voltak korábban is, de mivel nem volt benne kellő visszatartó erő, ezért a törvényhozó úgy reagált, hogy a harmadik ilyen jellegű bűncselekmény elkövetése esetén további még súlyosabb büntetéssel kell az elkövetőnek számolni. A három csapás elve alkalmazása a társadalom védelme érdekében történt. Ennél a döntésnél nem kérték ki az elkövetők véleményét, hogy szerintük bevezetésre kerüljön-e ez a szabályrendszer.

Itt visszatérek a focival kapcsolatos összehasonlításra. A focisták, ha szabályt szegnek – persze nem mondanám őket bűnözőnek – de hasonlóan számíthatnak büntetésre.

Amennyiben a fociban a folyamatokat irányítani akarjuk, hasonlóan mint a társadalmi jogszabályok esetén a szabályok megváltoztatásával tudunk a foci játékosok magatartására hatást gyakorolni. A focisták véleményét meghallgathatjuk, de ugyanúgy, ahogyan a bűncselekmények elkövetőinek véleménye nem meghatározó a büntető jogszabályok megalkotásánál, itt sem a focisták véleménye kell, hogy a meghatározó legyen. 

Xy azt írta a kommentjében, hogy kipróbálták a labdarugó mérkőzésen a kiállítást, de a játékosok a kispadon ülve lemerevedtek, sok volt a sérülés, ezért az ötlet nem vált be.

Elképzeltem azt, hogy tegyük fel nem tetszett a játékosoknak az ötlet, hogy a szabályszegésük elkövetése miatt kiállították őket, akkor mire gondolhattak, hogyan lehetne visszakormányozni a folyamatokat abba az irányba, hogy ne legyen alkalmazva a kiállítás intézménye. Beindulhatott egyfajta színészkedés a részükről : „Edző bá, megrándult a lábam ! Nem lesz jó ez a kiállításos rendszer ! „  Ezért mondom azt, hogy nem lehet az „elkövetők” véleményére hagyatkozni, amikor a számukra kedvezőtlen, de egyébként a foci egészét tekintve pozitív hatást akarunk a folyamatokra gyakorolni az 5 perces kiállítás lehetőségének bevezetésével

A labdarúgás csapatjátékban is a szabálytalanság elkövetése esetén az 5 perces kiállítás intézményének bevezetése milyen vélelmezhetően pozitív  hatással járna:

  • nem rugdalják össze egymást a játékosok annyiszor mint most, sokszor komoly sérüléseket, fájdalmat okozva egymásnak, 
  • a szabálytalanságok és az azt követő szabadrúgások miatt töredezett a játék, a játék folytonosabb, szebb, élvezhetőbb lenne a nézők számára, élménydúsabb lenne a játék,
  • a játékosok jelenleg nem adják ki magukból a maximális teljesítményt /Meg lehet figyelni, hogy a tehetséges játékos a labdát vezetve futás közben szinte fél, hogy az ellenfél játékosa felrúgja, mert sok esetben célszerű a szabálytalanság elkövetése./

Képzeljük el azt a helyzetet, ha pl. a 100 m-es futásnál a rajtot követően, szinte rettegve futná le a távot az a sportoló, aki tudná, hogy a mellette lévő pályán futó versenytársának „meglenne a gyakorlati lehetősége” arra, hogy lábon rúgja.

  • arra kell törekedni, hogy szabálytalanság eszköze alkalmazásával ne lehessen eredményre törekedni a fociban /Utóbbi időben gyakran látom, hogy rafinált módon szándékosan rátipornak az ellenfél játékosa lábfejére. Messzebbről a bíró nem lát az elkövető részéről rugó mozdulatot, mintha véletlenül történt volna az egész. Azt is el kellene felejteni, hogy a csapat edzője a játékosának olyan utasításokat adjon, ahhoz, hogy a gólt megakadályozzuk és nincs más módszer akkor az „Ellenfél játékost el kell ütni …!”
  • Továbbra is fenntartom a véleményemet, hogy a labdarúgás csapatjátéknál is minden szabálytalanság esetén /ami nem jár azonnali végleges kiállítással/ kötelező szankció legyen az elkövető játékos 5 percre kiállítása a játékból.

Dr. Csáktornyai Zsolt 

Jenő község /Fejér megye/ 

2019. február 15.