A virsli főzése /helyesebben melegítjük/

forrás:

http://www.foodandwine.hu/2018/09/17/a-virsli-fozese-vizben-hogyan-kell-a-virslit-fozni-melegiteni/

A virslit a hagyományok szerint:

  1. Általában forró, de nem forrásban lévő vízben, fedő nélküli lábosban 8 percig tartva melegítjük fel. A virsli főzésének ideális hőmérséklete: 89-90°C. Ez a klasszikus virslifőzési módszer terjedt el a frankfurtin kívül a többi virsli esetében is.

  2. Sokan követik azt a módszert, hogy a virslit hideg vízben teszik fel, majd amikor már forrás közeli, 89-90°C a víz hőmérséklete, akkor az edényt lehúzzák a tűzről, s hagyják a virslit átmelegedni. (A virslit hideg és meleg vízben egyaránt feltehetjük, a lényeget illetően nincs különbség.)

Tovább más forrásból:

https://csaladireceptkonyv.hu/amit-ehetek-elkeszitve-dietasan/recept/virsli-fozese

A virsli főzése egyszerű, de van egyetlen titok, amit ahhoz kell ismerni, hogy ne repedjen szét. Hány percig és hogyan kell főzni a juhbeles és a műbeles virslit?

A virsli főzésének igazi titka – hogy ne repedjen szét – abban rejlik, hogy tulajdonképpen a virslit nem kell főzni. A virsli ugyanis készítésekor főzéssel, és többnyire füstöléssel is tartósítva van. Vagyis otthon a virsli főzésekor már nem kell a nyers húst megfőznünk, csak a könnyebb fogyaszthatóság érdekében felmelegítenünk.

A virsli “főzése” – hogy soha ne repedjen szét: Emiatt a virsli főzésekor a tökéletes megoldás az, hogy először forralj a főzni kívánt virsli mennyiségének megfelelő vizet. A forrásban lévő vízbe tedd bele a virsliket, és fedővel fedd le. Zárd el alatta a lángot, és hagyd a forró vízben a virsli vastagságától függően 5-10 percig.

A virsli főzési ideje tulajdonképpen a vastagságától függ. 10 perc alatt a fenti módon, forró vízbe tett és fedő alatt hagyott virsli minden esetben átmelegszik. A vékonyabb virslik, pl. frankfurti, bécsi, juhbeles, 5-8 perc alatt is elkészülnek.

Frankfurti virsli főzése, juhbeles virsli főzése, bécsi virsli főzése
A virsli főzése szempontjából az összes fenti név ugyanazt takarja: ezek a virslik vékonyabbak a hagyományos, műbeles magyar virslinél, és ehető bélbe vannak töltve.

Ugyanakkor ezek a virslik – frankfurti, juhbeles, bécsi, bajor, bőrös, roppanós stb. – általában még érzékenyebbek a főzésre, sokkal könnyebben szétrepednek. Tehát az ő esetükben kiemelten fontos, hogy amikor a virslit beleteszed a forró vízbe, akkor már egyáltalán ne forrald.

A vékonyabb virslik főzési ideje 5 perc, ennyi idő alatt tökéletesen átmelegszenek. De mivel nem forralod, vagyis szó szerint nem főzöd őket, ezért akár tovább is benne hagyhatod őket a forró vízben tálalás előtt.

Műbeles virsli főzése
Műbeles virsli esetén szokás kérdése, hogy a belet főzés előtt vagy után húzod le róla. Ha utána, akkor figyelj arra, hogy közvetlenül a forró vízből kivéve tedd ezt meg.

A műbeles virsli kevésbé hajlamos megrepedni, ezért akár részben forralható is. De itt is tökéletesen működik az a megoldás, hogy forró vízbe teszed, ráteszed a fedőt, lekapcsolod alatta a lángot, és 8-10 percig hagyod, hogy átmelegedjen.

A virsli tálalása
A virsli közkedvelt étel Közép-Európában, Magyarországon és a környező országokban is szívesen és nagy mennyiségben fogyasztjuk. A főtt virslit érdemes frissen elfogyasztani, illetve ha ez nem lehetséges azonnal, akkor forró vízben hagyni tálalásig.

Itthon hagyományosan friss fehér kenyérrel és mustárral fogyasztjuk. De a szószok széles skálája – ketchup, majonéz, torma, majonézes torma stb. – illik hozzá, illetve tálalható bármilyen savanyúsággal, vagy akár rozskenyérrel, teljes kiőrlésű kenyérrel. A főtt virsli tökéletes reggeli, vacsora, de kiváló – sőt bizonyos értelemben akár kötelező – fogás egy házibuli, szilveszteri buli alkalmából is.

Fejenként 1-3 pár virslivel számolj, ez függ a vendégek étvágyától, illetve attól, hogy csak előételként vagy főételként szolgálod fel a főtt virslit.

Ha valaki megnézi az Interneten sok cikk van a virsli főzésről - megy az agyalás a témában. Valamelyik cikkben olvastam, ha több virslit készítünk akkor a főzővízben egy virslit ugymond feláldozunk. Jól szétfőzzük, és ekkor az íz anyagok belekerülnek a vízbe a virsliből. Ezt követően tesszük ebbe a vízbe az evésre szánt virsliket és a fenti írt módon melegítéssel elkészítjük. Ennek a műveletnek az a célja, hogy állítólag ezek a virslik már nem vesztenek annyit a gyártó által a termékbe beletett íz anyagokból. A fogyasztáskor érezzük a különbséget. Ennek az igazságtartalmát nem tudom megerősíteni, mert még nem próbáltam. Azért írtam le, hátha valaki kísérletező kedvében van és kipróbálja.

BUÉK mindenkinek !

Dr. Csáktornyai Zsolt

2018. december 30-án 17.30 órakor

Jenő községből /Fejér megye /