Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kerti zuhany házilag.

A kertes háznál lehet létesíteni kerti zuhanyt. A nyári napokon külön élményt jelent a szabadban zuhanyozni, és ezzel a tisztálkodás egybenenergiatakarékos is, ha nem lakásban lévő villany vagy gáz működtetésű bojlereket használjuk.

Gyakran láttam nyaralók kertjében is a kerti „zuhanyzóvíz előállító berendezéseket”, ami legtöbbször egy állványon lemezhordó állítva, fektetve, feketére lefestve. Már évekkel ezelőtt mi is kísérleteztünk ilyen megoldásokkal, de nem volt sikeres.

Történt egyszer, hogy a villanybojler a lakás fürdőszobájában kiváltásra került egy gázbojlerrel. A villanybojler működtetése nem volt egyszerű, mert gyakran vízkövesedett, és a tisztítása nagyon nehézkes volt. Az alján a csavarok elrozsdásodtak, a tömítést is cserélni kellett, a fűtőpanellel kapcsolatos problémák, stb...

A fürdőszobából kiszerelt villanybojler tartály azonban alkalmas egy kerti zuhanyhoz a melegvíz elállítására. Először is lebontjuk a fehér külső lemezt, majd a szigetelést. A tartály alján lévő csavarokkal rögzített kör alakú záró lemezt levesszük és megtisztítjuk a tartályt a vízkőtől. A fűtő egységet is eltávolítjuk, mert arra már nem lesz szükség. A tartálynál van két cső kivezetés. A fürdőszobába szerelt villanybojler működésének az az elve, hogy az egyik tartály csőre rá van kapcsolva állandóan a vezetékes víz, az folyamatosan nyomás alatt van. A tartály alján lévő másik cső a melegvíz kivezetésére szolgál. Ez a cső van összekötve a csaptelep piros jelzésű csapjával. Amikor meleg vizet akarunk engedni, akkor ezt a csapot kinyitjuk és ezzel lehetőséget teremtünk arra, hogy a tartályba a hideg víz a másik csövön beáramoljon. Ez a nyomás megemeli a teletartályban lévő vízoszlopot és mivel a melegebb víz /fizika órai tanulmányok/ mindig a hidegebb felett helyezkedik el, ezért a meleg víz kiáramlik a megnyitott csapon.

Mellékelek egy sajátkezű vázlatos rajzot. A működési elvet kell megérteni, és ezt követően mindenki a fantáziájának megfelelően tudja kialakítani a saját rendszerét.

A rajzon a 1-es a kerti csap

2-es a hideg víz bevezetésére szolgáló csap,

3-as a meleg vizet kivezető csap,

4-es a tartály /amit le kell festeni feketére, miután a szigetelőanyagot eltávolítottuk róla/,

5-ös a zuhany, amin szintén van egy csap.

A csapok végén gyorscsatlakozó elemek vannak. A hullámos vonalak kerti slagok. A tartály 2-es bevezetésénél van a rövid cső, aminek a vége oldalra van fordítva, hogy a beáramló hideg víz ne keverje fel az egész tartály vizét, hanem alul elhelyezkedve azt fokozatosan emelje.

A 3-as kivezetésnél a tartályban lévő cső egészen a tetejéig felnyúlik, és itt veszi ki a tartály felső részében a Nap által felmelegített vizet. A víz felmelegedésében ugyanaz a folyamat játszódik le a Nap hatására, mint amikor a villany fűtőpanel melegíti fel.

Első alkalommal amikor a tartályt töltjük fel a kerti csapról, akkor megnyitjuk a 3-as, és 5-ös csapot. A tartályba beáramló víz kiszorítja abból a levegőt. Amikor a zuhanynál megjelenik a víz, akkor a tartály megtelt. Ekkor elzárjuk az összes csapot. Amíg a víz melegszik, addig a kerti slagokat akár el is távolíthatjuk a csapokról.

Ha úgy gondoljuk, hogy már eltelt annyi idő, hogy a tartályban lévő víz alkalmas a zuhanyozásra, akkor felhelyezzük a slagokat, majd megnyitjuk a 2-es, 3-as és 1-es csapot, ezzel nyomás alá helyeztük a rendszert. Az 5-ös zuhany csap megnyitásával lehetőséget adunk arra, hogy a kerti csapról beáramoljon a hideg víz a tartályba, ami kiszorítja a tartályból a legmelegebb víz részt, és megkezdődik a zuhanyozás. Ezt követően a tartály már mindig tele van, hiszen az elhasznált víz helyére a kerti csapról folyamatosan töltődik.

Arra különösen ügyeljünk, hogy a tartály nagyon stabilan legyen egy állványon rögzítve, mert sok víz van benne, tehát nagy a súlya. Ha eldőlne, akkor valaki meg is sérülhetne ! Ne történjen ilyen !

Ezt a tartályt már nem kell magasra kiemelni, mert nem ejtés útján jön ki belőle a víz. Célszerűbb föld közelben, természetesen álló helyzetben az elhelyezés, ahol jól érik a napsugarak.

Jó szórakozást, kellemes felüdülést kívánok !

Dr. Csáktornyai Zsolt

2019. július 08.

2 Tovább

Buszozás magas hőfokon - Két ötlet az utazás elviselhetőbbé tételére !

A nyári napokon a klíma nélküli buszokon történő utazás nem kellemes érzés. Van egy 26 éves Mercedes 124-es személygépkocsim, ami még jelenleg felújítás alatt van, hogy a műszaki vizsgáján átmenjen és újra használhassam. A küszöbök, a padlólemez egyes részei nagyon elrozsdásodtak. A beavatkozást a szerelő szerint nem javításnak, hanem inkább restaurálásnak lehet nevezni. Másfél hónapja van javítás alatt, de a jövő héten talán elkészül.

A javítás idejére visszakényszerültem a buszozással történő munkábajárásra. A múlt pénteki napon szokás szerint megebédeltem a székesfehérvári Kiskulacs Étteremben /itt jól főznek és gyors, kiváló a kiszolgálás is – ez lehet a reklám helye is akár /és kivettem egy tárlóból a Balaton magazin 2019-es ingyenes számát. Ezt azért említem meg, mert szerepe van a magazinnak abban, amit az írásban tárgyalok.

A Piac téri buszpályaudvarról indult a csuklós busz a 25 km-re található kis faluba, Jenő községbe. Én elhelyezkedtem a busz hátsó részében. A buszon klíma nem volt. Az ablakon árnyékoló függönyök nem voltak. A tetején lévő légbeömlők nyitott állapotban. Az oldalsó ablakok az ismert elrendezésűek. Fix ablak, aminek a felső részében kb. 20 cm széles két csíkszerű ablak, amik eltolva nyithatók.

Egy ötlettől vezérelve menet közben az említett magazint kitartottam a nyitott ablakon, amit a menetszél nem fordított el, hanem mint egy lemez elég erőteljesen áramoltatta be a levegőt az utastérbe. A busz tetején lévő kitámasztott nyílástető is így viselkedik, de kismértékű a kiemelkedése, és nem is állítható nagyobbra, ezért nem lehet nagyobb mennyiségű levegőt azzal a kocsiszekrénybe bejuttatni. A magazint több alkalommal kitartottam az ablakon és mintha pozitív változást éreztem volna a busz levegőjének belső hőmérsékletében, mintha elviselhetőbbé vált volna.

Ezek a buszok tulajdonképpen egy fémdobozok /szigetelés nem sok lehet a tetején, illetve az oldalfalnál/, a hatalmas üvegfelületek miatt olyan- fizikai értelemben, mint egy üvegház. Ha van klímaberendezés és a sofőrök azt be is kapcsolják, akkor nincs probléma. De sajnos számos jármű lehet még az utakon, ami nem klímával szerelt, és most ezekről a típusokról akarok beszélni.

Gyermekkoromban az apám Zsiguli 1200-es személygépkocsiján volt az un elefántfül ablak. Ezt ki lehetett billenteni a jármű oldal síkjából és kiválóan meg lehetett oldani azzal a szellőztetést, nagy melegben is.

/A kép csak illusztráció, de pont ilyen bordó volt a miénk is./

Találtam az interneten egy cikket és beillesztem egy részletét. Talán nem sértődik meg a szerzője, de nagyon jól leírja az én gondolatomat is.

A pokolra küldött elefántfülablak

Ajtó becsuk, kulcs elfordít, elefántfül kinyit - ez volt apám indítási rituáléja a hetvenes években, amíg Volkswagen 1600 TL, később pedig Zsiguli állt a Belgrád rakparti házunk előtt. Nagyszerű dolog volt a háromszög alakú ablakocska, huzatmentesen lehetett szellőztetni. Elfordításának szögével lehetett szabályozni a beáramló levegő mennyiségét, és mivel nagy keresztmetszeten áramoltatta a levegőt, gyorsan át lehetett szellőztetni az utasteret. Aztán kitalálták, hogy rontja a légellenállást, és az ívelt oldalüveg elterjedése is megpecsételte a sorsát. Persze van helyette pótlólagos megoldás: légkondicionáló, jó sok pénzért.

Balázs Viktor: Az autóipar gaztettei, 2006. 12. 18-án, Totalcar Magazinban /interneten/

A klíma nélküli buszokat még biztosan használni fogják évekig. Az irreális gondolat, hogy klímaberendezést szereljenek több éves buszokba, amit eleve nem azzal terveztek. Ez nem lenne gazdaságos. De amennyiben a csíkszerű ablakoknál, kb. négy helyen egy csuklós buszba megterveznének egy olyan ablakot, ami kis költséggel beépíthető lenne, és az un elefántfül ablak működési elvével lenne használható, akkor véleményem szerint a busz utasterének belső levegőjét lehetne erőteljesen jobbá tenni.

Egy másik gondolat még ebben a témában. A magyar Csepel teherautó gyártás sikertörténetét nagyra tartom. A teherautó gyártás idején nálunk a klímaberendezések alkalmazásáról még nem volt szó. A Csepel autó sok más országba is eljutott. Tervezték, hogy Afrikában is megállná a helyét.

Itt már a nagy hőség komoly problémát okozott az utasfülkében. Klíma nélkül úgy tervezték elviselhetőbbé tenni a levegőt, hogy az utaskabin felett egy lemezt alkalmaztak. A Nap ezt a toldalék lemezt forrósította fel, és nem közvetlenül az utaskabin tetejét. A toldalék lemez és a kabintető között szabadon járt a levegő.

Talán a buszok tetejére ilyen utólagos lemez kiegészítés alkalmazásán is el lehetne gondolkodni.

Ezeket a gondolatokat lehet, hogy olvassák olyanok is, akiknek köze van a buszgyártáshoz, üzemeltetéshez. Próbálják ki az ötletet, és teszteljék le. Véleményeztessék az utasokkal. Nagy dolog lenne, ha az ötlet alkalmazása széleskörűen elviselhetőbbé tenné a buszos utazásokat. Az időjárás tendenciáját, ahogyan elemzik nekünk, a jövőben is igen meleg nyarakra számíthatunk.

Dr. Csáktornyai Zsolt

Jenő község

2019. június 30-án, 19.14 órakor

0 Tovább

EP választások - A magyar emberek ismét egy döntési helyzetben !

Csurka István Magyarországnak az Európai Unióhoz való csatlakozásakor arról írt, hogy csatlakoznunk kell, de ilyen feltételekkel nem ! Használt egy meglepő kifejezést akkor: Az EU-hoz való csatlakozással Magyarországot átakasztották a Moszkvai húskampóról a New York-i húskampóra.

Vajon változott-e mára a fent vázolt képlet hazánk és az EU viszonyában ?

Legutóbb a választók egyértelmű felhatalmazást adtak a Fidesz-KDNP vezette pártszövetségnek arra, hogy Magyarországot kormányozza. A választásokat követően azt láthattuk, hogy az ellenzéki pártok mélyrepülésben vannak. Szerintem helyzetüket az határozza meg, hogy a kormány jól dolgozik az ország érdekében, ezért nem lehet sikeres az ellenzéki magatartás, a kritika hangja felmorzsolódik az elért eredményekkel történő összevetésben.

Mindenki látja a fejlődést, ami leglátványosabban a beruházásokban valósul meg. Tömegével adnak át új illetve felújított ingatlanokat, évtizedes lemaradásban lévő fejlesztések megvalósulnak. A bűncselekmények száma radikálisan csökkent, a biztonság a külföldiek számára is érzékelhető. Vonzó az ország a külföldi turistáknak, számos sportesemény megrendezésére vállalkoztunk, amiket elismeréssel sikerült lebonyolítani. Mindenki érzi, hogy van pénz mindenre. Beruházásokra, haditechnikai fejlesztésekre, stb...

A most kormányozó csapat láthatóan bizonyítani akar, hogy képes arra, hogy alkosson. Az előző szocialista kormány csúfosan leszerepelt, saját maguk ismerték be, hogy tehetetlenek voltak. Nem volt elképzelésük se a pénzügyek terén, se a gazdaság jövőjét illetően, és még ideológiai keretet sem tudtak felvázolni az élethez ország számára. Az MSZP a volt kommunista utódpárt jellegéből nem tudott kitörni, nem tudott egészséges válaszokat adni a kihívásokra. A Fidesz-KDNP sikere a nemzeti parlamenti választásokon nagyrészt annak volt köszönhető, hogy a választók mindenképpen le akarták váltani az MSZP-s működésképtelen kormányzást. Látták a választók, hogy az ötleteléseik fantáziátlanok, nem életképesek. A Fidesz-KDNP nagyarányú támogatottsága azért fontos, mert ezzel az erővel lényegi kérdésekben lehet határozottan intézkedni. A Fidesz elleni támadások azon buknak el, hogy a választók meghallgatják az ellenzék Fidesz elleni vádjait, de úgy gondolja a választó amikor párt támogatási kérdésben dönt, hogy oda nem megyünk vissza, abba a rossz állapotba, amibe az MSZP kormányzás navigálta az országot.

Vannak fontos kérdések amiben a Fidesz-szel kapcsolatban is elgondolkodnak a választók:

-A hazai fizetések alacsonyabb színvonala a nyugat-európaihoz képest, és ennek elvándorlást okozó hatása. A gazdaság eredményezi ezt a helyzetet, vagy a kormány mesterségesen hozza létre, más célok elérése érdekében ? Mikor lesz ebben változás ?

-A jó minőségű magyar élelmiszer alapanyagok elhagyják az országot, mert a magyar ember úgy sem tudja kifizetni ? Nincs rendjén, ha mi meg esszük a külföldi silányabb élelmiszert, mert a fizetésünk ezt engedi meg ! Ha ez így van, akkor ez tűrhetetlen állapot. Van egy mondás: Amit megeszel, abból te leszel ! Meg fogunk betegedni, ha nem a jó magyar élelmiszert esszük ! Ha azt mondják, hogy szabad piac van – kit érdekel ebben a megközelítésben !

-Sok műszaki fogyasztási cikk megtermelésében részt veszünk /pl. autó/, de mégis a gépkocsiparkunk állapota öreg, az egészséges csere, az új autóra váltás nem igazán működik. Az egyéb fogyasztási céloktól túl sokat vesz el egy új gépkocsi megvásárlása.

Amikor most az EU parlamenti választások során, a lapon a szavazófülkében behúzzuk a X-et, arra gondolunk, hogy ha a Fidesz-re szavaztunk korábban, amikor hatalomra segítettük és beváltotta a hozzá fűzött reményeket összességében, és tovább akarjuk erősíteni a pozícióját, akkor ismét a Fidesz-re kell szavazni. Az ellenzéki pártokkal az a baj, hogy megvolt az MSZP-nek a történelmi lehetősége, hogy kormányon bizonyítson, és ez a párt is bebetonozhatta volna magát, de ezzel a lehetőséggel nem tudott élni. Nem sok a lehetősége arra, hogy a választókkal elhitesse, hogy korábbi kudarcos kormányzása helyett a most meglévőnél is sikeresebben tudná iránytani az országot.

Emlékszem arra, amikor Teller Ede, a már elhunyt, az USÁ -ban élt atomfizikus Corvin lánc kitüntetést kapott, azt nyilatkozta a tévében a Fidesz előző ciklusbeli kormányzásával kapcsolatban, hogy Magyarország vonatkozásában érzi, hogy valami megmoccant, és az elkezdett dolgokat folytassuk. Adjunk esélyt a tervezett intézkedések kifutásának.

Amennyiben a siker egyre nyilvánvalóbb lesz, olyan mértékben alacsonyodik le a korábbi kormányok „szakembereinek” teljesítménye. A ma kormánya döntései sérthetnek bizonyos érdekeket, ezért világos, hogy a politikai térben számtalan más jellegű támadás történik a kormányon lévők ellen, de a mélyben más okok határozhatják meg az ellenzékiek viselkedését, mint amit kitalálnak, hangoztatnak.

Én úgy gondolom, hogy a nép bölcs. Összességében értékeli a dolgokat. Lehetnek a pártok részéről törekvések a választói akarat manipulálására, de én bízom a közösség önvédelmi mechanizmusainak működésében. „Habár fölűl a gálya, S alul a víznek árja, Azért a víz az úr !” Egyenlőre folytassa a Fidesz a megkezdett utat ! Folytassa az ország fejlődésének irányítását, és engedje a magyar dolgozók gyarapodását, gazdagodását. Ne játssza el a lehetőségeit ! Amennyiben ezt a célt a magyarok irányában nem fogja tudni biztosítani, a választói akarat a megfelelő pillanatban el fog fordulni a Fidesz-KDNP kormányzástól.

Dr. Csáktornyai Zsolt

Jenő község /Fejér megye/

2019. május 24.

0 Tovább

Orbán és Trump találkozóhoz !

Orbán Viktor Miniszterelnök Úrnak !

/Nyílt levél./

Tárgy: A magyar miniszterelnök és az USA elnöke találkozójához !

Tisztelt Elnök Úr !

Legutóbbi magyar jogász vándorgyűlés egyik előadásában hallottam, hogy az internet bevezetése előtt arra számítottak a szakemberek, hogy az ismeretekhez történő hozzáférés a szélesebb néprétegeknél is jelentős változást hozhat. Arra azonban nem számítottak, hogy közösségteremtő ereje lehet egy kialakuló interaktív kommunikációnak. Pl. amit Facebook jelenség hozott, illetve az, hogy bizonyos hír-elemzés cikkekhez bárki hozzászólhat, kommenteket írhat, vagyis ki tud alakulni egy nyilvános társalgás, aminek a szélesebb olvasóközönség felé tudatformáló ereje lehet – ráadásul úgy, hogy jelen pillanatban szinte cenzúrázatlanul.

Ennek jegyében már régebben a csaktornyaizsoltdr.reblog.hu című blognak azt a mottót adtam, hogy foglalkozok azzal, „Ami a magyar embereket foglalkoztatja.” Foglalkoztam eddig a focival, a forgalmi dugók okaival, a közúti közlekedéssel stb.../ Most úgy érzem, hogy az Orbán-Trump találkozó elég intenzíven foglalkoztatja a magyarokat.

Az Orbán-Trump találkozó bejelentése után elindult az interneten egyfajta közös gondolkodás, amit szakemberek véleményének internetes cikkek formájában történő megjelentetése indított el. - Miről fognak a vezetők feltehetően tárgyalni ? Az amerikai érdekeknek egy-egy kérdés kapcsán mi szabhat irányt ? Mit vár el az amerikai fél a magyar miniszterelnöktől ? A magyar vezető válaszát mi fogja meghatározni ?

Régebben az országok vezetése – még a legdemokratikusabb berendezkedésű államoknál is - az állampolgároktól eléggé elkülönülten intézte az országos ügyeket, tehát esély sem volt arra, hogy az átlagember a hangját hallassa, mert nem volt meg ennek a szervezetszerű kerete. A döntések véleményezésére nem volt mód, arra, meg abszolút nem, hogy a döntések előtt gondolatok kifejtésével esetleg hatást lehetett volna gyakorolni a vezetőre. Ez azonban most a szemünk láttára megtörténhet, hiszen vélhetően a miniszterelnök úr is, mint bármely más magyar átlagember internetezik, és a témával kapcsolatban megjelenő gondolatok hatást gyakorolhatnak rá is.

Az Amerikai Egyesült Államoknak a mérete, túlhatalma okán számára elsősorban önmaga a fontos. Politikájában minden döntésének ez a vonatkoztatási pontja. Mások érdekeit is hajlandó előmozdítani, de abban saját érdekeik megvalósulását akarják látni.

Mi Magyarország érdeke, amihez az USA-nak köze lehet ? Ennek a kérdésnek a megválaszolásához a pillanatnyi helyzetet, csakis történelmi léptékekben érdemes szemlélni. Lehetnek közvetlen célok, amit artikulálni is lehet és olyan is lehet, amit fontosnak tartunk, de elrejtjük magunkban, azonban cselekvésünk irányát meghatározhatja.

Csurka Istvánnak még életében a Magyar Fórum c. hetilap 2. oldalán közölt írásait érdeklődéssel szoktam olvasni. Hozzászólt napi eseményekhez is és ennek hazánkra, népünkre gyakorolt hatását szokta elemezni. Hosszabb idő alatt felvette az olvasó az írónak a gondolatmenetét, és ha történt valamilyen napi aktuális esemény, akkor szinte ki lehetett következtetni, milyen lesz annak az író részéről a megközelítése, kb. milyen következtetésre fog jutni. Csurka István irodalmár volt és ezekben a cikkekben fel is használta írói képességét. Ez a tulajdonsága elég komolyan kiemelte a különböző hetilapok íróinak táborából. A Trianoni-békediktátum által okozott károk máig hatnak. /A feldolgozó ipar központi régióban maradt, az elcsatolt területek nyersanyagbázisa nélkül. Lokálisan ez mind a két területet sújtotta./ Csurka István ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy visszaegyesíteni hazánkhoz ezeket a területeket ma lehetetlennek tűnik. Azonban a visszaegyesítés gondolatát állandóan fenn kell tartani, mert a történelem kereke fordulhat olyan módon, hogy ebből realitás lehet. /Pl. tv-ben Kun Miklós sorozatában említették, hogy Hruscsov vissza akarta adni a Kárpátalját, de Kádár János ezt az elképzelést nem fogadta el. A mindenkori magyar vezető így nem viselkedhet./

A Magyar Királyság, mint középhatalom feldarabolása azért történt, hogy a németeknek a nemzetközi konfliktusokban ne legyen egy erős szövetségese. A népünk központi területén kell az életszínvonalat olyan magasra fejleszteni, hogy a leválasztott részek népességének vágya legyen a központhoz csatlakozni, részesülni a fejlődésben.

Én még nem jártam Erdélyben, de rokonom aki volt ott, azt mondta egy magyarlakta vidékről – Te, ott egy másik Magyarország van ! – Bement egy boltba, és előtte állt egy férfi vevő. A magyar bolti eladó hölgy a rokonomat kérdezte, hogy itt álló román férfit nem érti, tud –e segíteni ? Én ? – kérdezte a rokonom – nem tudok, mert én is magyar vagyok.

Nagyhatalmak döntése volt a területek elcsatolása, ezért reálisan, hogy visszakapjuk azokat, ez is nagyhatalmak döntésén alapulhat. Ezzel tisztában vannak a környező területet szerző - haszonélvező - országok, ezért érzékenyen figyelik a mindenkori magyar vezetés, és a nagyhatalmak egymáshoz való viszonyát. A vezetők találkozóinak menetét, annak minden rezdülését, eredményét. Az orosz vezetéshez való jó viszonyulás helyes, és az USA irányában is hasonló pozitív légkör kialakítása érdekünk nyilván.

Az elemzők hivatkoztak az amerikától történő fegyvervásárlásra, mint lehetséges tárgyalási témára. Az amerikai hadiipar jó működése otthon náluk munkahelyeket jelent, és amelyik elnök a hadiipari termékeknek piacot szerez, azt elismerik, támogatják a választói. A hírekben hallottak alapján Románia már vásárolt a drága Patriot rakétákból. De tudják a románok is, hogy mivel tudnak az amerikaiaknál jó pontot szerezni.

Egy korábbi korszak terméke az alábbi könyv, de vannak benne jó megállapítások.

Nyerges János: Zöld posztós csatatér /1986. Gondolat könyvkiadó/

/ Fülszöveg/
A szerző csaknem négy évtizeden keresztül tárgyalt a magyar kormány nevében a tőkés és a szocialista partnerekkel. Könyvében a nemzetközi tárgyalások "anatómiájával", vagyis politikai, szociológiai, lélektani, technikai és történeti vonatkozásaival ismerteti meg az olvasót. Tapasztalatból tudja, hogy az ügyek kimenetelét jelentős részben az dönti el, hogy mennyire felkészült a tárgyaló. Mivel Magyarország meghatározó módon függ külgazdasági kapcsolatairól, alapvető érdekünk a "zöld posztós csatatér" alapos megismerése. "Hazánknak számottevő saját erő híján egyetlen kereskedelempolitikai tőkéje - a magatartása. Politikai álláspontunk, gazdaságpolitikánk következetessége értékes és gazdasági súlyunkat jóval meghaladó, valódi partnerekké tett bennünket" - olvashatjuk az előszóban. A szerző reméli, hogy az olvasó jobban megérti, és talán meg is becsüli azt, aki az ő nevében és az ő érdekében fáradozik a zöld posztós csatatéren.

A tanulmányaim során találkoztam egy érdekes megjegyzéssel. Amikor egy kérdést vizsgálunk és azzal kapcsolatban ki akarjuk alakítani álláspontunkat, döntést akarunk hozni, ebben az esetben a legszélesebb körben meg kell próbálni beszerezni azokat az információkat, tényezőket, amik arra jelenségre hatnak, meghatározzák. Amennyiben valamilyen tényezőről nincs tudomásunk, pedig a valóságban az hatást gyakorol arra jelenségre, helyzetre, akkor ezt a tényezőt a gondolkodásunkban nyilvánvalóan nem tudjuk figyelembe venni. Lehet tehát, hogy a gondolatmenetünkkel nincs probléma, de mégis juthatunk helytelen következtetésre.

Továbbá az elkövetkező vezetői találkozóhoz megemlítek egy írást, ami a 2019-es Kincses kalendáriumban jelent meg. A címe: A kézfogás története. Ebben külön rész foglalkozik Trump elnök agresszívnak minősíthető kézfogásával. Pl. egy találkozásuk során Merkel asszony kezét megragadta, nem engedte azonnal el, és a másik kezével paskolgatta. Ezzel próbálta már itt beszélgető partnerét zavarba hozni, a média jelenlétében érzékeltetni, hogy ki itt a főnök. Egy ilyen viselkedés a későbbi tárgyalás menetét is be tudja folyásolni.

Ezzel foglalkoznak internetes elemzések is. Pl. az egyikben említik, hogy Putyin elnök felkészült Trump kézfogásából és talán jól kijött a dologból. Idézek a cikkből:

Az ingatlanmágnás beiktatása óta világhírűvé vált keménykedő, agresszív kézfogásáról, amit Putyin úgy védett ki, hogy a bal kezével megszorította a széket, amin ült, hogy véletlenül se tűnhessen a gyengébbik félnek. A kézfogóról egyébként készült egy fotó is, ami további kérdéseket vet fel. A képen ugyanis úgy látszik, mintha Trump a mutató ujjával rányúlt volna az orosz elnök ingére, amire konkrét magyarázatot eddig senki nem tudott adni.

A pécsi JPTE jogi karán tanított jogelméletet az akkor már idős Szotáczky professzor. Itthon tartózkodtam egy pénteki napon és hezitáltam, hogy ő tart egy kétórás előadást, és ezért elinduljak-e Fehérvárról Pécsre csak azért, hogy az előadását meghallgassam ? Végül beültem a kocsiba és mentem. Nem bántam meg, hogy így döntöttem. A professzor arról beszélt, hogy két fajta ember létezik: 1./ érdek-vezérelt és 2./ érték-vezérelt. Az érdek-vezérelt tör előre, mondhatjuk úgy „megy keresztül tökön-babon”, csak az érdekeit nézi. Az érték-vezérelt rendelkezik valamilyen fajta belső érték-rendszerrel és döntési helyzetekben akkor is ehhez ragaszkodik, ha egy adott döntés éppen nem szolgálja az érdekeit. A másik embert amikor próbáljuk rossz kifejezéssel élve „kezelni”, akkor viselkedésünket irányában segítheti ezen kategorizálás érvényességének a tudata.

Sok sikert kívánok a Trump Elnökkel történő megbeszélésekhez !

Tisztelettel :

Dr. Csáktornyai Zsolt

Jenő község/ Fejér megye/

2019. május 10.


 

0 Tovább

Segítsük a fehér Gólyát ! 

Ma reggel /2019. 04. 16-án, kedd/ Jenőben, a Fő utca és Batthyányi utcai kereszteződésnél /kocsmánál/ lévő kétoszlopos villanyoszlop tetején állt egy gólya. Láthatóan méregette a helyet mintha fészket akarna rakni. Oda kellene figyelni amennyiben próbálkozni kezd ebben a tekintetben, és ha szükséges segíteni neki, egy erre a célra szolgáló eszközzel. 

Ezzel a szöveggel csatoltam néhány fotót a facebook-on. Ennek a gólyának a látványa indított arra, hogy megvizsgáljam a gólyafészkekkel kapcsolatban milyen intézkedést tesznek mások, illetve mi a véleménye a természetvédőknek ? A hivatalos szerveknek mi az álláspontja, van-e feladata ezzel kapcsolatban ?

Nagyon érdekes a gólyáknak az a viselkedése, hogy az ember lakta területet előnyben részesítik a fészkelésnél. Lehet, hogy az önvédelmet látják ebben, ha az ember nem viselkedik velük szemben ellenségesen. Az ornitológusok talán tudják erre a választ. A hírekben lehet hallani, hogy mi óvjuk a gólyát, de költözőmadarunkat másik távolabbi országokbeli élőhelyén módszeresen vadásszák. Itthon nem minden terület alkalmas szerintem a gólyának a fészkelésre, mert a közelben lennie kell valamilyen táplálékforrásnak. Gondolom kell egy vizes terület, ahol békát, vizisiklót talál. Ahol a gólya megjelenik, akkor talán azon a településen elő lehet segíteni, hogy ott meg is telepedjen, és fiókákat neveljen. Segítsük ezt a szép, békés és számunkra kedves madarat, ahogyan csak tudjuk !

A környezetünkben lévő állatvilágra komoly csapást mért az ember az életformája változásával pl. azzal ami a mezőgazdasági termelőtevékenységben lezajlott. A magas fokú gépesítettség, és a permetezőszerek fokozott alkalmazása lehetővé tette, hogy kevesebb  élő munkaerő felhasználásával történjen meg a mezőgazdasági termékelőállítás.

Régen a kukoricát az emberek megkapálták. A gaz növény, illetve bármilyen más kártevők elleni növényvédelemi permetszerek csapást mértek az állatvilágra. Korábbi időszakhoz képest útközben alig látok az út melletti szántóföldeken vadnyulat, fácánt. A határból eltűnt a pacsirta, nem látok fürjet sem. Jó érzést kelt az emberben az őzek látványa. Egy olyan természeti környezet, amelyben nem észleljük az említett állatoknak a létezését ijesztő dolog. Az utóbbi időben ijesztgetnek pl. a méhek számának a csökkenésével. Mi lesz, ha a méhek nem járják a fák virágait és nem lesz beporzás, nem lesz termés ? Már gondolkodnak beporzás gépesítésén !

Amennyiben a gólya létesít egy fészket, vagy elfogad egy ember által létesítettet, akkor talán évekig, évtizedekig a fészek alkalmazásban lehet. Az elkészített fészek elfoglalására nincs garancia, de idővel talán lehet lakója.

Részletes ismereteket közöl a Magyar Madártani Egyesület Honlapján kapcsolódó írása:

A gólyakosár

Az elektromos áramütés és vezetéknek ütközés nagy károkat okoz a madarak esetében. A problémának a kezelésére született meg a gólyafészek-magasító állvány (közismertebb nevén a "gólyakosár") és a szigetelőpapucs, ami az első lépés volt középfeszültségű ("gyilkos") oszlopok kereszttartóinak madárbaráttá tételében.

A gólyakosár két részből: fészekalapból és a fészekalapot tartó állványból áll. Ez a megoldás mind a szállítást, mind a felszerelést könnyebbé teszi. Az 1 m átmérőjű fészekalap vázát egy 4 × 6 cm-es és 100 cm hosszú zárt szelvény és egy erre merőlegesen álló szögvas alkotja, amit kör alakban keretez egy 5 cm széles, 3 mm vastag laposvas, és az egészet befedi egy 5 mm átmérőjű szálakból álló betonvas háló

A fészekalapot tartó állvány 120 cm hosszú és 4 cm átmérőjű vascsövei egymástól 20 cm-re helyezkednek el, ezt a távolságot 2 db 4 x 3,5 cm-es rájuk hegesztett szögvas biztosítja. Ezek a fészekalap zártszelvényéhez hegesztett, függőlegesen álló, 20 cm hosszú és 6 cm átmérőjű vascső-csonkokba csúszva illeszkednek a gólyakosár vízszintes alapjához. 2 db azonos méretű szögvas alkotja a szerkezet az oszlophoz rögzítő "ellen-elemét", amit két 14-16 mm vastag csavarmenetes-szár szorít az oszlop két oldaláról egymásnak. A szabvány gólyafészek-magasító állvány függőleges, egyszálú oszlopokhoz készült.

Kiknek ajánljuk?

A gólyák védelme nemcsak érzelmi és természetvédelmi kérdés. Az áramellátás folyamatossága miatt ez a lakosság, az önkormányzatok és az áramszolgáltatók közös érdeke is. Ezért az oszlopfejekre épült fészkek és a szerencsétlenül járt madarak okozta rövidzárlatok megelőzésében ezek a szereplők közösen tehetnek. Egy-egy gólyakosár néhány tízezer forintos árát megfelelő kommunikációval, kampánnyal akár egyéni, akár céges adományokból fedezni lehet, de az önkormányzat vagy az áramszolgáltató is felvállalhatja. Némi szervezéssel pedig a gólyakosár kihelyezési költségei is csökkenthetőek, ha rá tudjuk beszélni a megfelelő daruskocsival rendelkező vállalkozót, hogy ingyen vagy kedvezményes áron biztosítsa a gépeket és a hozzáértő kezelőket.

Mikor lehet kihelyezni?

A természetvédelmi oltalom alatt álló madarak fészkei is védettséget élveznek, ezért a fokozottan védett (ez a legmagasabb védettségi fokozat Magyarországon) fehér gólyák fészkeinek magasító kosárra emeléséhez (akár vezetéken, akár kéményen) a megyei kormányhivatal vészhelyzetek kivételével (például ha a fészek egy nyári viharban megrongálódik) csak a költési időszakon kívül ad engedélyt.

Üres gólyakosarak kihelyezéséhez viszont – mivel ezeken még nincsenek fészkek – nincs szükség kormányhivatali engedélyre.

A gólyakosár fészekalapjára drótozott ágak segítenek a madaraknak felismerni a fészkelésre alkalmas helyet, de a foglalási arány sokkal jobb lesz, ha
műfészekkel kiegészítve helyezzük ki ezeket.

Új fészkelőhelyként

Kihelyezés előtt a kosár vas alapjára drótozzunk (sugárirányban) legalább néhány csukló vastagságnál vékonyabb ágat, hogy a madarak számára jobban érzékelhető legyen a fészekalap, de még jobb, ha egy teljes műfészket tudunk ráhelyezni.

Ez legegyszerűbben az alábbiak szerint készíthető el:

Fűzvesszőből (legjobb a szomorú fűz), szőlővenyigéből vagy bármilyen friss, 1 cm-nél vékonyabb, rugalmas, egymással 20-40 cm-rel fedésben lerakott gallyból készítsünk mintegy 6-7 méternyi, 20-25 cm vastag köteget, amit 40-50 centiméterenként kössünk össze lágy, de erős (pl. 1,5 mm vastag) dróttal. A köteget a talajon kerékszerűen görgetve tekerjük fel, közben a "meneteket" dróttal arasznyi-kétarasznyi szakaszonként szorosan rögzítsük egymáshoz.

Amikor elkészült a 100-120 cm átmérőjű műfészek, tapossuk középen kicsit bemélyedő alakúra, az esetleges hézagos részeket pedig gallyakkal tömjük be.

A gólyakosárra rögzítés (legalább 5-6 helyen, "átmenő" drótozással), majd az oszlopra helyezés után a műfészek bemélyedő középső részét béleljük ki jól ledöngölt vékony gyeptéglával, szénával, szalmával vagy a régi fészekből származó bélésanyaggal (azért a felhelyezést követően, mert így a fészekbélés nem potyog ki). A gólyakosárra épített, a valódihoz minél inkább hasonlító, átlátszatlan műfészek-alapra azért van szükség, hogy a gólyák felismerjék a potenciális fészkelőhelyet, amit tovább tudnak építeni és biztosabban foglalnak el. Az üresen kihelyezett gólyakosarakat gyakran évek, évtizedek alatt sem foglalják el a madarak, míg a műfészekkel kiegészítettek foglalási aránya és -gyorsasága sokkal jobb.

Dr. Csáktornyai Zsolt 

2019. április 16. 

/Jenő község/

http://horgaszegyesulet.roszkenet.hu/node/1

Ez a hivatkozás egy  gólyafészek webkamera képet ad.

0 Tovább

Dr Csáktornyai Zsolt

blogavatar

Minden téma, ami a magyar embereket foglalkoztatja.

Utolsó kommentek