Magyarországon kiváló minőségű élelmiszer alapanyag előállítás történik. A piacgazdaság jelenlegi működése azonban a profithajsza miatt előídézheti, hogy a magyar termékek elhagyják az országot. A magyar fizetések alacsonyabb szintje a külföldi országok lakosaiéhoz képest arra ösztönzi a magyar vállalkozásokat, hogy a élelmiszer alapanyagokat külföldön értékesítsék. 

Negatívnak tartom a magyar emberek szempontjából ezt a jelenséget. Pl. a magyar boltokban értékesített marhahús a hírek szerint levágott Holstein tehenekből származik, de az is kérdés amikor a magyar kenyér minőségét elemzik, hogy a pékek rendelkezésére milyen buzából előállított liszt van ? 

Mondás: "Amit megeszel, abból te leszel !" Ha annyira vigyázunk államilag, hogy génmódosított növényeket ne termeljünk itthon, akkor a fogyasztásig menő folyamatban mi történik, amíg az ételüket a magyarok elfogyasztják ? 

Kiváncsi vagyok arra, hogy az állam részéről történik-e valami rendszerszintű gondoskodás, hogy első legyen, hogy a magyar vállalkozások előállított jó minőségű termékek elsősorban a magyarok egészségét szolgálják, és a felesleg menjen külföldre - ezt diktálná a józan ész. Vagy mi történik a gazdaságban - nincs ilyen gondoskodás, és a piac kegyetlen törvényszerűségei minden felül írnak ? 

Említek egy életszerű példát: A magyar társadalomban az emberek együttműködése megteremti a közösség jólétét. A munkamegosztásban a pénz szerepe csak ezeknek a teljesítményeknek a kicserélése. Ha egy területen a magyar rendőrök, polgárőrök áldozatos munkája biztosítja pl. egy halászati vállalkozás vagyonvédelmi szempontból biztonságos környezetét, akkor ezek a rendőrök, polgárőrök ebből a halból nem fogyaszthatnak, mert nem tudják kifizetni, és a hal elhagyja az országot, mert külföldön eladással jobb bevételt lehet elérni. Ez a magyar rendőr, polgárőr vegye meg az olcsóbb, külföldről származó fagyasztott haltermékeket. Ez nem igazságos, és totálisan igazságtalan, ha rendszerszinten ilyen működés történne a magyar termelőtevékenység minden spektrumában. 

Nyilatkozzanak ebben az állami szervek ! Ne hallgassanak, mert nem akarják sérteni a profit érdekeket ! Vagy nem tudnak elképzelni olyan rendszer működést, ami azt eredményezné, hogy a magyarok által megtermelt jó minőségű alapanyag a magyar emberek egészségét szolgálja ?!

írta: Dr. Csáktornyai Zsolt 

2018. 11. 14.