Idézem a Jogi Fórum Hírlevél /2019. november 05./ egyik cikkének részleteit: 

Mellőzhető-e a közrend és a belső biztonság érdekében az uniós jog? - Magyar vonatkozású ügy az Európai Bíróság asztalán

jogiforum.hu/hirek/41056

2019.11. 5. Jogi Fórum / Európai Unió Bírósága

A Bíróságnak azt kellene megállapítania, hogy azzal, hogy Lengyelország, Magyarország és a Cseh Köztársaság megtagadta a nemzetközi védelmet kérelmezők kötelező áthelyezésére szolgáló átmeneti és időben korlátozott mechanizmusnak való megfelelést, nem teljesítette az uniós jog szerinti kötelezettségeit. A tagállamok nem hivatkozhatnak a közrend fenntartásával, illetve a belső biztonság megőrzésével kapcsolatos hatásköreikre egy olyan érvényes uniós intézkedés alkalmazásának mellőzése céljából, amellyel nem értenek egyet - hangsúlyozza indítványában Sharpston főtanácsnok.

...

Menekültügyi vívmányokkal kapcsolatos másodlagos uniós jog olyan megfelelő jogszabályi kerettel szolgál, amelyen belül a tagállamoknak a nemzetbiztonsággal, a közrenddel és a közösség védelmével kapcsolatos jogos aggályait lehet kezelni az egyes nemzetközi védelmet kérelmezőkkel kapcsolatban. A főtanácsnok ezért úgy véli, hogy maga az uniós jog biztosítja a tagállamok számára a megfelelő eszközöket arra, hogy az uniós jogi kötelezettségekkel összefüggésben egy adott kérelmezővel szemben felmerülő jogos nemzetbiztonsági vagy közrendi aggályaikat kezelni lehet. Az uniós jog azonban nem teszi lehetővé a tagállamok számára, hogy kategorikusan figyelmen kívül hagyják ezeket a kötelezettségeket. A tagállamoknak a társadalmi és kulturális kohézió megőrzéséhez fűződő jogos érdekeit emellett az uniós jog szerinti kötelezettségeik teljesítésének egyoldalú és teljes megtagadásától eltérő, kevésbé korlátozó eszközök is hatékonyan megóvhatják.

...

A főtanácsnok az uniós jogrend három lényeges vetületével foglalkozik: a jogállamisággal, a lojális együttműködésre vonatkozó kötelezettséggel, valamint a szolidaritás elvével. Hangsúlyozza, hogy a jogállamiság tiszteletben tartása a kötelezettségek teljesítésével is jár. E kötelezettségek amiatti mellőzése, hogy azok egy adott helyzetben kellemetlenek vagy népszerűtlenek, veszélyes első lépés a jogállamiság vezérelte rendezett és strukturált társadalom lebontásának irányába. A rossz példa különösen ártalmas akkor, ha azzal tagállam jár elöl. Ezen túlmenően, a lojális együttműködés elve értelmében minden tagállam joggal várhatja el, hogy más tagállamok kellő körültekintéssel teljesítik kötelezettségeiket. A főtanácsnok végezetül megjegyzi, hogy a szolidaritás elve olykor szükségszerűen a terhek megosztásának elfogadását vonja maga után.

Historia est magistra vitae - A történelem az élet tanítómestere- mondta Cicero.

Ehhez a hírhez megemlítek egy régmúlt történelmi eseményt, és azzal kapcsolatban készült regényt. 

Idestova 968 esztendeje lesz annak, hogy a magyar történetírás szerint a Vértes nevet kapott III. Henrik német-római császár szétvert birodalmi hadserege által, a Vértes dombjain elszórt pajzsok, vértek, páncélok és fegyverek után. A fiatal Magyar Királyság majd egy évezreddel ezelőtt megmutatta a hatalmas Német-római Birodalomnak, és Európának, hogy a Kárpát-medence a mi új hazánk, és nem adjuk. Azóta sem…


GERÉB LÁSZLÓ : BÚVÁR KUND /regény/
Történetünk az 1051. esztendőben játszódik, tizenhárom évvel István, az első_magyar király halála után.
Endre király uralkodásának ötödik évében tehát újra megjelent a nyugati határon a német császár serege. Kitört a harc Magyarország szabadságáért. Béla herceg, a nagy magyar hadvezér állt a védelmi háború élére.
/megírtuk az 1951. esztendőben, az itt elmondott honvédő_háború 900. évfordulóján/
/alább a regény egy részlete, A kérdés az, hogy változik-e idővel a néplélek vagy sem ? /

Majd Béla herceg felállt, és beszélt híveihez.
- Nehéz, nagy munkát végeztünk - mondotta. - Másfélszáz év óta lakunk ezen a földön. Azóta a nyugati szomszéd nem szűnt meg áskálódni ellenünk. Újra és újra fegyvert hoz ránk, hogy igát vessen nyakunkba, elvegye termésünket, adónkat, parancsoljon fegyverünkkel, vérünkkel.
Hatalma alá hajtotta a cseheket, poroszokat, adófizetésre kényszerítette a lengyeleket, kikinyújtotta kezét az oroszok ellen is. Mi nem hódoltunk meg hatalmának. Visszavertük támadását öt év előtt is, most is.
Köszönöm, hogy híven harcoltatok, magyarok. Köszönöm az orosz és a lengyel testvéreknek is, akik segítségünkre kivonták fegyverüket. Együtt kell állnunk mindenkoron a nyugati hódítók ellen, akik szolgaságba akarják taszítani népeinket. Mi nem nyugszunk; jöjjön a hódító bár újra és újra: megvédjük mindenkor országunkat!

Vélemény: 

Láthatjuk, hogy az Európai Unió jogszabályi értelemben mennyire képlékeny alakulat. A létrejöttének módja, fejlődése alakított ki egyfajta keretet, aminek a változása még korántsem lezárt. Bizonytalan, hogy egy tagállam függetlensége mit jelent ? Mit jelent egy-egy tagállamnak a szövetségtől elkülönült érdeke ? 

A regénybeli korban a magyaroknál is keresztény állam volt már, mint nyugaton, mégis harc alakult ki közöttük. Úgy tűnik, hogy a magyarok számára a kereszténység felvétele ugyanolyan elkerülhetetlen volt, mint az EU-hoz való csatlakozásunk. Ahogyan a kereszténység formarendjében is az itt élők megmaradtak magyarnak, az EU csatlakozással is ugyan ez a helyzet. 

Sharpston főtanácsnok érvei, jogi szövege csak egy lepel, ami takarja azt a nyugati szándékot, ami jelen pillanatban az említett lengyel, magyar és cseh államok jól felfogott érdekeivel ellentétben áll.

Mit mond a néplélekről a Pallas Nagylexikon ?

A közönséges lélektan rendszerint csak az egyénnek lelki jelenségeivel foglalkozik és sokáig nem igen vetett ügyet rá, hogy a lelki jelenségek egyik legfontosabb mozzanata az embernek embertársaival való érintkezése. Ez az érintkezés fejleszti az egyéni lelket, melynek mivolta e nélkül meg sem érthető. Mint nagyobb közösség (család, törzs, nép) tagjai bizonyos tekintetben közös lélekkel is birnak, mely közös lélek sajátosságai a közösség nyelvében, ős vallási felfogásában, mitoszaiban, mondáiban, érzés- és cselekvésmódjában, szokásaiban, intézményeiben nyilvánulnak. Ez a N. a nép ősi idejében keletkezik és sajátosságai bizonyára az éghajlattól, talaj mivoltától, az ehhez alkalmazkodó foglalkozásoktól, őstörténeti érintkezésektől stb. függenek. Igen nevezetes tulajdonsága a N. sajátosságainak nagy állandósága, mely arra mutat, hogy ha egyszer kifejlődött átöröklés útján fizikai szervezetünkben tudatunktól, akaratunktól független anyagi alapot nyert s igy csak annak a lassu változásnak van alávetve, mely az organikus világban alig észrevehető módon alakítja át az organikus élet tipusait, továbbá azoknak a hatásoknak, melyek a külső körülmények gyökeres megváltoztával (lakóhely változása, p. magyarok honfoglalása), továbbá más népekkel való keveredéssel együtt járnak. A néplélek legfontosabb nyilatkozásai: nyelv, ősköltészet, ősi szokások és intézmények, ezekből ismerhető meg. A N.-től elkülönítendő a nemzeti szellem fogalma. A nemzeti szellem történeti produktum a N. és a történeti fejlődés erőinek összeműködéséből. A nemzeti szellem a N.-ben gyökerezik, de ennek kulturai tovább fejlesztése, melyhez a nemzetközi hatása hozzájárult. A nemzeti szellem történeti produktum, csak a nép felső rétegeiben jut kifejezésre, változékony, van virágzása és hervadása, emelkedése és sülyedése. Míg a N. a nyelvben, az ősi vallásban, az ősi szokásokban és intézményekben jut kifejezésre, a nemzeti szellem a nemzet kulturájában s e kultúra alkotásaiban nyilvánul. V. ö. Alexander Bernát, Nemzeti szellem a filozofiában.

Read more: http://www.kislexikon.hu/neplelek.html#ixzz64Uz93gVr

Célszerű tanulmányoznunk a történelmünket, az eseményeknek az államok közötti bonyolult rendszerét, azért, hogy a ma történéseit helyesen érthessük, nem mellesleg önvédelmi célból. Érdekes, hogy gazdasági tekintetben szoros az együttműködés a magyarok és a németek között és mégis a felépítményi elemekben milyen ellentmondás bontakozott ki. Hihetetlen, de a népekre jellemző viselkedési mechanizmusok a régmúltból máig hatnak, a néplélek egy állandó jelenségnek tűnik. 

Dr. Csáktornyai Zsolt 

2019. november 06. 

Jenő község /Fejér megye/