A kertes háznál lehet létesíteni kerti zuhanyt. A nyári napokon külön élményt jelent a szabadban zuhanyozni, és ezzel a tisztálkodás egybenenergiatakarékos is, ha nem lakásban lévő villany vagy gáz működtetésű bojlereket használjuk.

Gyakran láttam nyaralók kertjében is a kerti „zuhanyzóvíz előállító berendezéseket”, ami legtöbbször egy állványon lemezhordó állítva, fektetve, feketére lefestve. Már évekkel ezelőtt mi is kísérleteztünk ilyen megoldásokkal, de nem volt sikeres.

Történt egyszer, hogy a villanybojler a lakás fürdőszobájában kiváltásra került egy gázbojlerrel. A villanybojler működtetése nem volt egyszerű, mert gyakran vízkövesedett, és a tisztítása nagyon nehézkes volt. Az alján a csavarok elrozsdásodtak, a tömítést is cserélni kellett, a fűtőpanellel kapcsolatos problémák, stb...

A fürdőszobából kiszerelt villanybojler tartály azonban alkalmas egy kerti zuhanyhoz a melegvíz elállítására. Először is lebontjuk a fehér külső lemezt, majd a szigetelést. A tartály alján lévő csavarokkal rögzített kör alakú záró lemezt levesszük és megtisztítjuk a tartályt a vízkőtől. A fűtő egységet is eltávolítjuk, mert arra már nem lesz szükség. A tartálynál van két cső kivezetés. A fürdőszobába szerelt villanybojler működésének az az elve, hogy az egyik tartály csőre rá van kapcsolva állandóan a vezetékes víz, az folyamatosan nyomás alatt van. A tartály alján lévő másik cső a melegvíz kivezetésére szolgál. Ez a cső van összekötve a csaptelep piros jelzésű csapjával. Amikor meleg vizet akarunk engedni, akkor ezt a csapot kinyitjuk és ezzel lehetőséget teremtünk arra, hogy a tartályba a hideg víz a másik csövön beáramoljon. Ez a nyomás megemeli a teletartályban lévő vízoszlopot és mivel a melegebb víz /fizika órai tanulmányok/ mindig a hidegebb felett helyezkedik el, ezért a meleg víz kiáramlik a megnyitott csapon.

Mellékelek egy sajátkezű vázlatos rajzot. A működési elvet kell megérteni, és ezt követően mindenki a fantáziájának megfelelően tudja kialakítani a saját rendszerét.

A rajzon a 1-es a kerti csap

2-es a hideg víz bevezetésére szolgáló csap,

3-as a meleg vizet kivezető csap,

4-es a tartály /amit le kell festeni feketére, miután a szigetelőanyagot eltávolítottuk róla/,

5-ös a zuhany, amin szintén van egy csap.

A csapok végén gyorscsatlakozó elemek vannak. A hullámos vonalak kerti slagok. A tartály 2-es bevezetésénél van a rövid cső, aminek a vége oldalra van fordítva, hogy a beáramló hideg víz ne keverje fel az egész tartály vizét, hanem alul elhelyezkedve azt fokozatosan emelje.

A 3-as kivezetésnél a tartályban lévő cső egészen a tetejéig felnyúlik, és itt veszi ki a tartály felső részében a Nap által felmelegített vizet. A víz felmelegedésében ugyanaz a folyamat játszódik le a Nap hatására, mint amikor a villany fűtőpanel melegíti fel.

Első alkalommal amikor a tartályt töltjük fel a kerti csapról, akkor megnyitjuk a 3-as, és 5-ös csapot. A tartályba beáramló víz kiszorítja abból a levegőt. Amikor a zuhanynál megjelenik a víz, akkor a tartály megtelt. Ekkor elzárjuk az összes csapot. Amíg a víz melegszik, addig a kerti slagokat akár el is távolíthatjuk a csapokról.

Ha úgy gondoljuk, hogy már eltelt annyi idő, hogy a tartályban lévő víz alkalmas a zuhanyozásra, akkor felhelyezzük a slagokat, majd megnyitjuk a 2-es, 3-as és 1-es csapot, ezzel nyomás alá helyeztük a rendszert. Az 5-ös zuhany csap megnyitásával lehetőséget adunk arra, hogy a kerti csapról beáramoljon a hideg víz a tartályba, ami kiszorítja a tartályból a legmelegebb víz részt, és megkezdődik a zuhanyozás. Ezt követően a tartály már mindig tele van, hiszen az elhasznált víz helyére a kerti csapról folyamatosan töltődik.

Arra különösen ügyeljünk, hogy a tartály nagyon stabilan legyen egy állványon rögzítve, mert sok víz van benne, tehát nagy a súlya. Ha eldőlne, akkor valaki meg is sérülhetne ! Ne történjen ilyen !

Ezt a tartályt már nem kell magasra kiemelni, mert nem ejtés útján jön ki belőle a víz. Célszerűbb föld közelben, természetesen álló helyzetben az elhelyezés, ahol jól érik a napsugarak.

Jó szórakozást, kellemes felüdülést kívánok !

Dr. Csáktornyai Zsolt

2019. július 08.