/nyilt levél/ 

MLSZ részére !

Tisztelt MLSZ Vezetők !

Tisztelt Szövetségi Kapitány Úr !

/küldés: Hajós Gabriella szöv. kapitány személyi asszisztense részére email-ben

Hajos.Gabriela@mlsz.hu/

Tisztelt Hajós Gabriella !

Korábban email-ben küldött levélben azzal foglalkoztam, hogy a labdarúgás szabályrendszerében indokolt lenne a rövid időre kiállítás büntetés alkalmazása.

A tegnapelőtt megjelent Nemzeti Sport újság egyik cikke foglalkozik azzal, hogy Nagy-Britanniában alacsonyabb osztályban alkalmazták a 10 perces kiállítást /tiszteletlenség a bíróval szemben esetén/, és pozitív tapasztalatok is vannak már.

Amit korábban 2019. januárban írtam a témában elérhetők: https://csaktornyaizsoltdr.reblog.hu/egy-ujabb-javaslat-a-focihozhttp://csaktornyaizsoltdr.reblog.hu/a-foci---egy-komment---egy-valasz

A mai napon láttam, hogy az Interneten is szerepel a témában egy korábbi 2019. májusi cikk, ami az alábbi :

JÖN A TÍZPERCES KIÁLLÍTÁS AZ ANGOL FOCIBAN

Őszi Ádám
ÚJSÁGÍRÓ,

2019 MÁJUS 24. 18:06

Az angolok fenekestül forgatnák fel a labdarúgó mérkőzések jelenlegi lebonyolítását. A Sportbible arról ír, hogy jön a tízperces kiállítás, melyet tesztjelleggel már a 2019/20-as szezontól bevezetnek.

A tesztalanyok az amatőr ligában rúgják a bőrt, avagy első körben a változtatás az angol ötödosztályt, és az annál alacsonyabb ligákat érinti majd. De mit is takar ez pontosan?

A tíz perces kiállítás a játék tisztaságát hivatott növelni. A piros lap, tehát a végleges kiállítás megmarad, viszont a sárga kártya felmutatása tíz perc kényszerpihenőt von majd maga után. Az adott játékosnak le kell ülnie a kispadra, és a büntetés letelte után kell majd játékra jelentkezni a bírónál, úgy mintha ápolás után jönne vissza. A második sárga után ugyanúgy piros és végleges kiállítás következik, a tízperces “extra pihenő” tehát nem halmozható egyénenként. Egyszerre viszont több játékost is leküldhet a bíró.

Hogy ez mennyire lesz életszerű, majd a gyakorlatban kiderül. Mindenesetre egy-egy belépőt lehet, hogy kétszer is meggondolnak majd a játékosok, ahogyan a reklamálást, és a színészkedést is, hiszen azért is lehet sárga lapot kapni…2019-05-24

Az újságcikkben foglaltakkal kapcsolatban tennék néhány megjegyzést.

A jelenlegi szabályozásnál – ahogyan korábban is írtam – azokkal a szabálytalanságokkal van probléma, aminek a következménye csak szabadrúgás. Ezeket kellene visszaszorítani a rövid időre a pályáról kiállítás lehetőségével. Akkor gyakorolnánk radikális hatást a játék menetére. Az is pozitív, ha a sárgalaphoz a 10 perces kiállítást kapcsolják, de a sárga lap már önmagában, eddig is súlyos büntetés volt, a 10 perces kiállítás nélkül is. Mivel viszonylag nem gyakori a sárga lap, ezért szűkebb körre korlátozódna a 10 perces kiállítás lehetősége is.

Ahogyan korábban is írtam, ha a szabálytalanság következménye csak szabadrúgás, akkor az elkövetőt lényegében semmivel nem bünteti a rendszer, sőt adott esetben előnyökkel jár az elkövető csapata számára a szabálytalanság elkövetése. /pl. megtorpantja az ellenfél csapat támadását, a saját csapat játékosainak lehetőségük van jobb pozíciókat elfoglalni, stb…/

Ha megnézzük a Fradi – D. Zagreb mérkőzést, akkor azt mondták a mérkőzésről, hogy a két csapat játékosai összehasonlításában a szabálytalanságok elkövetésének aránya 1 -14 volt. A horvátok durva belemenéseire a francia bíró csak egy idő után reagált, amikor már sárga lappal is elkezdte büntetni. A horvátok durva játéka ekkor is tovább folytatódott, mert még a sárgalapok alkalmazása után is a szinte következmény nélkül folytatódhatott a nemkívánt játékstílus, mert legfeljebb majd az a horvát játékos követett el újabb szabálytalanságot, amelyiknek még nem volt sárga lapos büntetése. Amikor a Fradi játékosok erre vissza-reagáltak, akkor az egyik játékos már két sárgalapot is begyűjtött, és kiállításra került.

Amennyiben minden szabadrúgással járó szabálytalansághoz kapcsolódna kötelező érvénnyel a rövid időre a kispadra kiküldés, akkor még a sárga lapokkal történő taktikázás lehetősége is megszűnne. Korábban is írtam, hogy nem az lenne a cél, hogy rendszerszinten a pályán kívül tartózkodjanak a játékosok, hanem szűnjön meg az a rendszer, ami a szabálytalanságok elkövetésének lehetőségében az eredményre törekvés egyik eszközét látja.

Tisztelettel :

Dr. Csáktornyai Zsolt

Jenő község /Fejér megye /

2019. augusztus 15.