Csurka István Magyarországnak az Európai Unióhoz való csatlakozásakor arról írt, hogy csatlakoznunk kell, de ilyen feltételekkel nem ! Használt egy meglepő kifejezést akkor: Az EU-hoz való csatlakozással Magyarországot átakasztották a Moszkvai húskampóról a New York-i húskampóra.

Vajon változott-e mára a fent vázolt képlet hazánk és az EU viszonyában ?

Legutóbb a választók egyértelmű felhatalmazást adtak a Fidesz-KDNP vezette pártszövetségnek arra, hogy Magyarországot kormányozza. A választásokat követően azt láthattuk, hogy az ellenzéki pártok mélyrepülésben vannak. Szerintem helyzetüket az határozza meg, hogy a kormány jól dolgozik az ország érdekében, ezért nem lehet sikeres az ellenzéki magatartás, a kritika hangja felmorzsolódik az elért eredményekkel történő összevetésben.

Mindenki látja a fejlődést, ami leglátványosabban a beruházásokban valósul meg. Tömegével adnak át új illetve felújított ingatlanokat, évtizedes lemaradásban lévő fejlesztések megvalósulnak. A bűncselekmények száma radikálisan csökkent, a biztonság a külföldiek számára is érzékelhető. Vonzó az ország a külföldi turistáknak, számos sportesemény megrendezésére vállalkoztunk, amiket elismeréssel sikerült lebonyolítani. Mindenki érzi, hogy van pénz mindenre. Beruházásokra, haditechnikai fejlesztésekre, stb...

A most kormányozó csapat láthatóan bizonyítani akar, hogy képes arra, hogy alkosson. Az előző szocialista kormány csúfosan leszerepelt, saját maguk ismerték be, hogy tehetetlenek voltak. Nem volt elképzelésük se a pénzügyek terén, se a gazdaság jövőjét illetően, és még ideológiai keretet sem tudtak felvázolni az élethez ország számára. Az MSZP a volt kommunista utódpárt jellegéből nem tudott kitörni, nem tudott egészséges válaszokat adni a kihívásokra. A Fidesz-KDNP sikere a nemzeti parlamenti választásokon nagyrészt annak volt köszönhető, hogy a választók mindenképpen le akarták váltani az MSZP-s működésképtelen kormányzást. Látták a választók, hogy az ötleteléseik fantáziátlanok, nem életképesek. A Fidesz-KDNP nagyarányú támogatottsága azért fontos, mert ezzel az erővel lényegi kérdésekben lehet határozottan intézkedni. A Fidesz elleni támadások azon buknak el, hogy a választók meghallgatják az ellenzék Fidesz elleni vádjait, de úgy gondolja a választó amikor párt támogatási kérdésben dönt, hogy oda nem megyünk vissza, abba a rossz állapotba, amibe az MSZP kormányzás navigálta az országot.

Vannak fontos kérdések amiben a Fidesz-szel kapcsolatban is elgondolkodnak a választók:

-A hazai fizetések alacsonyabb színvonala a nyugat-európaihoz képest, és ennek elvándorlást okozó hatása. A gazdaság eredményezi ezt a helyzetet, vagy a kormány mesterségesen hozza létre, más célok elérése érdekében ? Mikor lesz ebben változás ?

-A jó minőségű magyar élelmiszer alapanyagok elhagyják az országot, mert a magyar ember úgy sem tudja kifizetni ? Nincs rendjén, ha mi meg esszük a külföldi silányabb élelmiszert, mert a fizetésünk ezt engedi meg ! Ha ez így van, akkor ez tűrhetetlen állapot. Van egy mondás: Amit megeszel, abból te leszel ! Meg fogunk betegedni, ha nem a jó magyar élelmiszert esszük ! Ha azt mondják, hogy szabad piac van – kit érdekel ebben a megközelítésben !

-Sok műszaki fogyasztási cikk megtermelésében részt veszünk /pl. autó/, de mégis a gépkocsiparkunk állapota öreg, az egészséges csere, az új autóra váltás nem igazán működik. Az egyéb fogyasztási céloktól túl sokat vesz el egy új gépkocsi megvásárlása.

Amikor most az EU parlamenti választások során, a lapon a szavazófülkében behúzzuk a X-et, arra gondolunk, hogy ha a Fidesz-re szavaztunk korábban, amikor hatalomra segítettük és beváltotta a hozzá fűzött reményeket összességében, és tovább akarjuk erősíteni a pozícióját, akkor ismét a Fidesz-re kell szavazni. Az ellenzéki pártokkal az a baj, hogy megvolt az MSZP-nek a történelmi lehetősége, hogy kormányon bizonyítson, és ez a párt is bebetonozhatta volna magát, de ezzel a lehetőséggel nem tudott élni. Nem sok a lehetősége arra, hogy a választókkal elhitesse, hogy korábbi kudarcos kormányzása helyett a most meglévőnél is sikeresebben tudná iránytani az országot.

Emlékszem arra, amikor Teller Ede, a már elhunyt, az USÁ -ban élt atomfizikus Corvin lánc kitüntetést kapott, azt nyilatkozta a tévében a Fidesz előző ciklusbeli kormányzásával kapcsolatban, hogy Magyarország vonatkozásában érzi, hogy valami megmoccant, és az elkezdett dolgokat folytassuk. Adjunk esélyt a tervezett intézkedések kifutásának.

Amennyiben a siker egyre nyilvánvalóbb lesz, olyan mértékben alacsonyodik le a korábbi kormányok „szakembereinek” teljesítménye. A ma kormánya döntései sérthetnek bizonyos érdekeket, ezért világos, hogy a politikai térben számtalan más jellegű támadás történik a kormányon lévők ellen, de a mélyben más okok határozhatják meg az ellenzékiek viselkedését, mint amit kitalálnak, hangoztatnak.

Én úgy gondolom, hogy a nép bölcs. Összességében értékeli a dolgokat. Lehetnek a pártok részéről törekvések a választói akarat manipulálására, de én bízom a közösség önvédelmi mechanizmusainak működésében. „Habár fölűl a gálya, S alul a víznek árja, Azért a víz az úr !” Egyenlőre folytassa a Fidesz a megkezdett utat ! Folytassa az ország fejlődésének irányítását, és engedje a magyar dolgozók gyarapodását, gazdagodását. Ne játssza el a lehetőségeit ! Amennyiben ezt a célt a magyarok irányában nem fogja tudni biztosítani, a választói akarat a megfelelő pillanatban el fog fordulni a Fidesz-KDNP kormányzástól.

Dr. Csáktornyai Zsolt

Jenő község /Fejér megye/

2019. május 24.