Szárazbableves

A szárazbabot kiválogatás után jól megmossuk, előző nap vagy este hidegvízbe beáztatjuk, reggel vagy a kívánt időben mégegyszer leöblítjük és langyosvízzel egy-két db tisztított sárgarépa, petrezselyemgyökér hozzáadásával puhára főzzük. Ha van, kis füstölt hússal, kevés füstöltszalonnával vagy szalonnabőrkével együtt. 

Közben zsírból félpiros rántást készítünk finomravágott vöröshagymával, egy gondolat finomravágott fokhagymával, apróra vágott zöldpetrezselyemmel, késhegynyi törött borssal, késhegynyi pirospaprikával és ha van, fele  füstölthús lével vagy fele húslevessel a rántást felengedjük , de ha leves nincs, tisztán a babot levével együtt berántjuk, azonban óvatosan, nehogy sűrű legyen. 

Jól felforrni hagyjuk, tojássárgát tejföllel elkeverünk és ezzel behabarjuk. Tovább forrni nem hagyjuk, csipetkével tálaljuk. 

Csipetke készítés: 1 db tojás felütünk, kicsit sózzuk és ráteszünk annyi lisztet amennyit a tojás felvesz, úgy hogy egy jól gyúrható masszát kapunk. 

Ebből lecsipkedünk egy tányérba, de meg is lisztezzük közben a csipeteket, hogy ne ragadjanak össze. A csipetkéket vízben kifőzzük, amibe teszünk egy kis sót, étolajat. A megfőtt csipetkéket szűrőkanálban hidegvízzel leöblítjük, majd az egész mennyiséget elkeverjük egy kis étolajjal, hogy ne ragadjon össze. 

A csipetkéket külön tároljuk. Amikor levest akarunk fogyasztani, akkor tesszük a tányérba a szükséges mennyiséget és erre merjük rá a forró levest. 

Megemlítem azt is, hogy egy alkalommal a székesfehérvári kirakodó vásáron vásároltam egy német agyagból formázott-mázas-égetett korsót. Űrtartalma 5 literes. Főzéshez készült. Tulajdonsága, hogy lángálló, tehát egy tábortűzbe is lehet rakni, és főzni a segítségével. Gáztűzhelyen is használható. Ilyenkor a gázrózsára kell tenni a konyhafelszerelési boltban vásárolható kör alakú-vas lapot. A cserép edénynél be kell tartani azt a fizikai törvényt, hogy a felhevült edényre nem lehet hideg vizet önteni. Az ebben az edényzetben készült bableves sokkal finomabb, mint ami a vasedényben készül. 

Dr. Csáktornyai Zsolt 

2018. november 23. 

​​

​​