A pörkölt és a gulyás leves testvérek. A pörkölt rövid lével, a gulyás leves hosszú lével készül. A pörköltnél a hús a lényeg, a levesnél a lé a lényeg.
A pörkölt készítésnél ezért arra kell törekedni, hogy az össze kockázott húst pörkölgessük a zsíron /ki meddig bírja idegileg, azzal, hogy meg ne égjen/, azaz a húskocka felületén képződő kéregréteg révén az íz anyagok be lesznek zárva a húsba. A levesnél ilyen nincs, így a főzött húskockából az íz anyagok kikerülnek a lébe.  
 
Az előkészített, hideg vízzel lemosott, felkockázott húst felteszem egy edénybe, feltöltöm vízzel, majd az első forrásig melegítem. Ez letakarítja a húst, leszűröm, majd hideg vízzel lemosom és ezt követően teszem fel, a zsírra, felaprított vöröshagymára. Megy bele nem sokkal később egy kis só,  kömény, majoránna, majd a fűszerpaprika, egy kis víz, hogy a paprika meg ne égjen. Aztán teszek bele pörköltszaft kockát, ez fokozza az ízeket. Ha van paradicsom, fehér paprika, azt is szelek bele. Ha ez nincs akkor konzervből lecsó. Legutóbb fiatal kakasból készült pörköltet ettem galuskával. Üvegbe télire eltett kovászos uborkával.  
 
A húslevesről is írok még. Leveshús előkészítése. Lehetőleg több fajta legyen, és legyen benne csontos hús is. Itt is lemosás után felteszem vízbe, és forrásig melegítem a vizet, majd leszűröm, lemosom és újra felteszem friss hideg vízbe. Ezt követően már nem kell lehabozni a levest.  
Megy bele húsleves kocka, 8-10 szem egész bors, egy fej héjától megszabadított vöröshagyma egészben, egy gerezd fokhagyma, egy egész héja nélküli krumpli, fehér- és sárga répa félbe vágva, kb 8 cm-es hosszúra szelve. A főzés fedő alatt, fokozatosan pótolva a vizet lassú főzéssel 2-3 órán keresztül. Ha kész, akkor a levet leszűröm, majd a lébe lehet keverni egy kevés kurkumát. A tányérba tesszük a főtt levestésztát, teszünk bele répát, arányosan esetleg húst, majd rámerjük a forró levest. Beállítjuk a sóval, majd mehet bele egy kis "erős Pista".
 
Jöhet ehhez még egy jó palacsinta.  
Veszünk egy 2,5 dcl-es poharat. Megtöltjük liszttel. Ugyanennyi tej. Ehhez arányaiban 1 db egész tojás tartozik. /Ezekkel az alkotórészekkel kb 7 db palacsinta készíthető/. Összekeverjük, majd a megfelelő állagához tehetünk hozzá szódavizet. Teszünk bele egy kis étolajat is.  
Ahhoz, hogy jól eldolgozzuk csomómentesre, egy szűrőn falapáttal átdolgozom. Ebben az állapotában félre kell tenni egy időre a sütés előtt.  
 
A sütéshez melegítek zsír egy edényben. A palacsinta sütőre öntök zsírt, majd a felesleget vissza csurgatom az edénybe. Amikor a tűzön hevül a zsír és éppen elkezd füstölni, akkor jó  a hőmérséklet. Egy merőkanálnyi a palacsinta anyagból,  szépen elegyengetve. Vastag ne legyen a palacsinta sütőn az anyag, mert nem sül át, nem lesz jó. Sül, majd egyszer kell megfordítani. Ehhez egy hosszú pengéjű késsel alányúlok, de úgy, hogy a közepétől egy kicsit jobbra, így könnyen át lehet fordítani. A túrós jellegű palacsintához javaslom a dobozos krémtúró használatát.  

aláírás: Dr. Csáktornyai Zsolt